Skip to main content Accessibility Feedback

Over Schroth-therapie

Geschiedenis:

Katharina Schroth (1894-1985) ontwikkelde de Schroth-methode voor scoliose. Zij ontwikkelde als tiener een scoliose, en wijdde talloze uren aan het proberen van verschillende houdingen en oefeningen voor de correctie van haar verkromming. Ze ontdekte  in de twintiger jaren dat bepaalde posities, bewegingen en ademtechnieken haar scheefstand zichtbaar verminderden.

In 1921 opende zij haar therapeutische instituut voor drie dimensionale scoliose behandeling in Meissen (voormalig Oost Duitsland).  Hier werden patienten met ernstige scolioses langdurig opgenomen om in groepen te oefenen voor spiegels, en bij voorkeur in de buitenlucht.

Haar dochter, Christa Lehnert-Schroth, hielp haar de methode verder te ontwikkelen. Het instituut (Asklepios klinik) verhuisde na WOII naar Bad Sobernheim (West Duitsland), waar jaarlijks 1000 patienten worden behandeld en Schroth therapeuten worden opgeleid.

Katharina’s kleinzoon, Dr. Hans-Rudolph Weiss, zet de traditie voort, en heeft Schroth Best Practice ontwikkeld. Dit is een versie van de Schroth oefeningen die buiten de kliniek (dus thuis) goed kunnen worden uitgevoerd, en toegepast in het dagelijks leven. Verder houdt hij over de hele wereld lezingen over scoliose en braces, en begeleidt  cliënten in de conservatieve, niet-operatieve scoliose behandeling.

Naast de Asklepios kliniek zijn meerdere behandel- en opleidingscentra ontstaan. In Nederland is dat de Scoliosis Care Clinic in Zwolle (al ben je daar niet intern).

In Spanje wordt de Schroth-gebaseerde behandeling BSPTS genoemd, in Italie ISICO, en in Polen FITS.

Werkwijze:

De Schroth therapeut zal de patient nauwkeurig onderzoeken, om de driedimensionale verkromming(en) in kaart te brengen, en te classificeren.

Daarna start de behandeling, waarbij een paar zaken opvallend zijn:  Allereerst wordt er zeer veel gebruik gemaakt van spiegels, zodat de patient goed kan zien welke correcties ontstaan. Bij een scoliose voelt de verkromde en verdraaide  houding als recht, terwijl de gecorrigeerde, rechtere, houding vaak als heel ongewoon/scheef voelt. Het doorvoelen en bekijken van de correcties is essentieel om de houding ook in het dagelijks leven te kunnen corrigeren. Op deze manier wordt de patient zich bewust van ingeslepen voorkeurshoudingen en bewegingen in het dagelijks leven (denk aan een scheve zithouding op de bank, of het staand leunen op één been). Het toepassen van de gecorrigeerde  houding en beweging gedurende al deze dagelijkse handelingen is een belangrijk aspect van de scoliose behandeling volgens Schroth. Het “tegen de bocht(en) in bewegen” wordt zo een nieuwe gewoonte.

Er worden tijdens de behandeling soms eenvoudige hulpmiddelen zoals pittenzakjes gebruikt, en bij sommige oefeningen houdt de patient zich vast aan een tafel of deuropening. De oefeningen zijn goed thuis uit te voeren.

Een uniek en essentieel onderdeel van de oefeningen is de ademhaling, die door Katharina Schroth “rotational breathing” werd genoemd; door het gericht ademen naar de “binnenzijde” van de verkromming, kunnen de ribben opgetild en teruggedraaid worden, zodat de asymmetrie van de borstwervelkolom zichtbaar vermindert.

Uiteraard is iedere patient anders, elke scoliose anders; de patienten zijn van alle leeftijden, dragen wel/geen brace, zijn soms geopereerd, of er is al een forse slijtage ontstaan door de langdurige verkromming. In al deze gevallen kan de Schroth oefentherapie een positieve bijdrage leveren.

Voor meer informatie over de Schroth en SEAS kunt u kijken op: www.schroth-scoliosetherapie.nl

Door Sosort, de internationale organisatie die onderzoek doet naar Scoliose, is in 2011 besloten dat het het beste zou zijn als alle scoliose patienten  scoliose specifieke oefeningen (SSE’s) zouden doen. Schroth oefeningen zijn dan eerste keus.

Schroth is internationaal

Wereldwijd is de Schroth aanpak aan een opmars bezig. Zo komen er steeds meer Schroth therapeuten in Noord Amerika en Canada, en worden nu ook opleidingen gegeven in Griekenland en Turkije.

In China en Zuid-Korea worden ook cursussen aangeboden voor therapeuten.

Ervaringen

Na mijn scoliose operatie bleef ik met mijn bekken en onderrug scheef staan. Ik schaamde me ervoor, en ik kreeg er ook rugpijn van. Bij de Schroth therapeut leerde ik in 3 behandelingen hoe ik écht recht kon gaan staan. Het voelde eerst even vreemd, maar nu gaat het helemaal vanzelf. Ik heb geen rugpijn meer, en ben trots op mijn rechte rug

Lisa W. 20 jaar

Onze dochter moest 2 jaar een brace dragen vanwege haar scoliose. We waren blij verrast door de deskundige en persoonlijk gerichte begeleiding van de Schroth therapeut. Hierdoor heeft zij haar brace heel gemotiveerd gedragen, en heeft deze veel effect gehad.

Fam. D.

Ik ben al 72, en deed elke dag oefeningen vanwege mijn scoliose. Door deze oefeningen eens door een “Schroth-bril” te bekijken zijn ze veel effectiever geworden. Ik heb minder pijn en kan langer lopen.

Mw. D , 72 jaar

Ik was al voor mijn scoliose bij een fysiotherapeut geweest, maar de Schroth therapeute werkte heel anders. Zij gaf me niet slechts een paar oefeningen op, maar keek gericht naar al mijn dagelijkse bewegingen en paste de oefeningen op mijn scoliose aan.

S.S, 17 jaar

De ademhalingstechnieken die ik bij de Schroth therapeut heb geleerd hebben mijn houding enorm verbeterd. Ik krijg er veel complimenten over!

D.K. 33 jaar

Het voelt erg prettig om de oefeningen te doen, als ik het gedaan heb is mijn rug meer ontspannen, het voelt losser

R.J. , 15 jaar