Skip to main content Accessibility Feedback

Opleidingen tot Schroth-therapeut

Scoliose vraagt om Scoliose Specifieke Oefenmethoden (SSE’s). Er bestaan een aantal verschillende opleidingen tot scoliose deskundige therapeut. De oudste en bekendste is de Dreidimensionale Skoliosebehandlung nach Schrothmethode in Duitsland. Deze methode is ontwikkeld door Katharina Schroth (1894-1985) die zelf scoliose patiënt en leraar was. Zij begon in 1920 met het delen van haar technieken in haar eigen scoliose kliniek in Duitsland. Sindsdien zijn meerdere methoden wereldwijd ontwikkeld. De in Nederland erkende opleidingen zijn:

  1. ISTT ISST, dit is de oorspronkelijke Schroth methode die ontwikkeld is in Bad Sobernheim. Deze cursus kan in de Asklepios Klinik in Bad Sobernheim worden gevolgd ( 2x per jaar Engelstalig), of in Nederland bij Janine Kerstholt (1-2x per jaar Nederlandstalig).
   Nikos Karavidas biedt ook een gelijkwaardige cursus aan, deze bestaat uit een online cursus en twee praktijkcursussen ( in Athene).
   Voor informatie over de opleiding in de Asklepios Klinik in Duitsland email: e.mahler@asklepios.com. Dit is een cursus met combinatie van theorie en praktijk van 8 dagen.
   In Nederland wordt vanaf 2018 deze opleiding 1-2x per jaar georganiseerd  (2x 5 dagen) door Janine Kerstholt in Utrecht  (Nederlandstalig). Voor informatie www.scoliosebehandeling.com email: janine@scoliosebehandeling.com. Therapeuten uit Groningen, Friesland en Zeeland hebben voorrang!
   Informatie over de opleiding van Nikos Karavidas is te vinden op: https://schrothpsse.com/courses/basic-course/
  2. BSPTS Barcelona BSPTS =  Schroth Barcelona School is gebaseerd op de originele Schroth met enige aanpassingen van orthopedisch chirurg Dr. M. Rigo in Spanje. Cursus bestaat uit meerdere delen. Het eerste deel is een online basiscursus, deze is geschikt voor alle (para)medische professionals. Downloaden via https://www.schroth-barcelonainstitute.com/. Daarna zijn er nog 3 praktijkgerichte scholingsdelen, L1- L3, elk 6 dagen.  Worden onder andere gegeven in de Scoliosis Care Clinic in Zwolle.
  3. Schroth Best Practice SBP=  Schroth Best Practice (Scoliologic) methode is de aangepaste en vereenvoudigde Schroth opleiding van dr. H-R Weiss (kleinzoon van Katharina Schroth). Voor meer informatie: https://schrothbestpractice.com/courses/ Deze opleiding wordt vanaf 2018 1x per jaar in Kopenhagen gegeven. Voor mensen die al SBP hebben gedaan en hun licentie willen verlengen is er een Advanced Course. Email: info@scoliofys.dk
  4. SEASSEAS=  Scientific Exercise Approach to Scoliosis is de Italiaanse methode van het ISICO kennis instituut http://isico.it/formazione/corsi/corsi-seas-nel-mondo. De Engelstalige cursus wordt alleen buiten Italië gegeven. Deze cursus bestaat ook uit 2 delen van elk 3 dagen.
  5. PSSE SChrothPSSE-Schroth, dit is een nieuwe opleiding in de methode van Nikos Karavidas. Hij heeft alle bovenstaande cursussen gevolgd, en hier een “best of” versie van ontwikkeld. Cursus theorie online, praktijk op locatie. https://schrothpsse.com/courses/basic-course/

Opleidingen 3 en 4 zijn korte opleidingen (4-5 dagen) met als speerpunten zelfcorrectie en aanpassing van  de ADL (=activiteiten van het dagelijks leven). Deze therapeuten leren vooral correcties aan die de patient zelf thuis kan toepassen. Deze aanpak is vooral geschikt voor de mildere curves. Opleidingen 1,2 en 5 zijn de meest uitgebreide opleidingen, en de beste basis om vertrouwd te raken met deze therapievorm. Deze therapeuten zijn breder opgeleid, waardoor zij ook complexe/ernstige scolioses kunnen behandelen, evenals degeneratieve scoliose.

Daarnaast heeft de therapeut ook veel kennis over braces en de begeleiding van patienten die geopereerd moeten worden (pre- en postoperatief). ( met dank aan Esther de Ru  ) In deze praktijkzoeker ziet u bij elke therapeut één of meerdere gekleurde logo’s, die aangeven welke Schroth opleiding(en) deze therapeut heeft gevolgd. Naast opleiding is ervaring met scoliose patiënten uiteraard erg belangrijk. Deze ervaring kunt u navragen bij de betreffende therapeut.

Ervaringen

Na mijn scoliose operatie bleef ik met mijn bekken en onderrug scheef staan. Ik schaamde me ervoor, en ik kreeg er ook rugpijn van. Bij de Schroth therapeut leerde ik in 3 behandelingen hoe ik écht recht kon gaan staan. Het voelde eerst even vreemd, maar nu gaat het helemaal vanzelf. Ik heb geen rugpijn meer, en ben trots op mijn rechte rug

Lisa W. 20 jaar

Onze dochter moest 2 jaar een brace dragen vanwege haar scoliose. We waren blij verrast door de deskundige en persoonlijk gerichte begeleiding van de Schroth therapeut. Hierdoor heeft zij haar brace heel gemotiveerd gedragen, en heeft deze veel effect gehad.

Fam. D.

Ik ben al 72, en deed elke dag oefeningen vanwege mijn scoliose. Door deze oefeningen eens door een “Schroth-bril” te bekijken zijn ze veel effectiever geworden. Ik heb minder pijn en kan langer lopen.

Mw. D , 72 jaar

Ik was al voor mijn scoliose bij een fysiotherapeut geweest, maar de Schroth therapeute werkte heel anders. Zij gaf me niet slechts een paar oefeningen op, maar keek gericht naar al mijn dagelijkse bewegingen en paste de oefeningen op mijn scoliose aan.

S.S, 17 jaar

De ademhalingstechnieken die ik bij de Schroth therapeut heb geleerd hebben mijn houding enorm verbeterd. Ik krijg er veel complimenten over!

D.K. 33 jaar

Het voelt erg prettig om de oefeningen te doen, als ik het gedaan heb is mijn rug meer ontspannen, het voelt losser

R.J. , 15 jaar