Skip to main content Accessibility Feedback

Opleidingen tot Schroth-therapeut

Scoliose vraagt om Scoliose Specifieke Oefenmethoden (SSE’s). Er bestaan een aantal verschillende opleidingen tot scoliose deskundige therapeut.

De oudste en bekendste is de Dreidimensionale Skoliosebehandlung nach Schrothmethode in Duitsland. Deze methode is ontwikkeld door Katharina Schroth (1894-1985) die zelf scoliose patiënt en leraar was. Zij begon in 1920 met het delen van haar technieken in haar eigen scoliose kliniek in Duitsland.

Sindsdien zijn meerdere methoden wereldwijd ontwikkeld. De in Nederland bekende methodieken zijn:

  • Bad Sobernheim = de originele Schroth methode, deze cursus wordt gegeven in de Asklepios Klinik      https://www.asklepios.com/bad-sobernheim/aerzte/fortbildung/fortbildung-schroth/. In Nederland is in 2018 deze opleiding georganiseerd door Janine Kerstholt in Utrecht, janine@scoliosetherapie.com
  • BSPTS =  Schroth Barcelona School is gebaseerd op de originele Schroth met enige aanpassingen van orthopedisch chirurg Dr. M. Rigo in Spanje
    http://www.schroth-barcelonainstitute.com/
  • SBP=  Schroth Best Practice (Scoliologic) methode is de aangepaste en vereenvoudigde Schroth opleiding van dr. H-R Weiss (kleinzoon van Katharina Schroth)
    https://www.movementtherapystudio.com/schroth-best-practice-program/
  • SEAS=  Scientific Exercise Approach to Scoliosis is de Italiaanse methode van het ISICO kennis instituut
    http://isico.it/formazione/corsi/corsi-seas-nel-mondo

Opleidingen 3 en 4 zijn korte opleidingen (4-5 dagen) met als speerpunten zelfcorrectie en aanpassing van  de ADL (=activiteiten van het dagelijks leven). Deze therapeuten leren vooral correcties aan die de patient zelf thuis kan toepassen. Opleidingen 1 en 2 zijn de meest uitgebreide opleidingen: basis opleiding 2 weken. Deze therapeuten zijn breder opgeleid, waardoor zij ook complexe/ernstige scolioses kunnen behandelen, evenals degeneratieve scoliose. Daarnaast heeft de therapeut ook veel kennis over braces.

( met dank aan Esther de Ru  )

In deze praktijkzoeker ziet u bij elke therapeut één of meerdere gekleurde logo’s, die aangeven welke Schroth opleiding(en) deze therapeut heeft gevolgd.

Naast opleiding is ervaring met scoliose patienten uiteraard erg belangrijk. Deze ervaring kunt u navragen bij de betreffende therapeut.

Ervaringen

Na mijn rugoperatie wist ik niet welke oefeningen ik moest doen, ik was bang iets verkeerd te doen. Pas bij de Schroth therapie leerde ik waar ik op moest letten en kon ik uiteindelijk weer naar de sportschool

J.W. , 58 jaar

Door de Schroth oefeningen ben ik veel meer symmetrisch geworden, en kan ik aanzienlijk langer wandelen

I. van R. , 59 jaar

Ik heb mijn houding in het dagelijks leven zo aangepast dat het niet meer echt als oefenen voelt

J.V. , 69 jaar

Ik heb geen pijn meer in mijn rug bij sporten, mijn rug voelt sterker aan

T.K. , 16 jaar

Het voelt erg prettig om de oefeningen te doen, als ik het gedaan heb is mijn rug meer ontspannen, het voelt losser

R.J. , 15 jaar